Workshops Frankrijk 2021

De golven in het landschap, het ruisen van de bladeren en de zuivere lucht in de Vogezen versterken de energie van de activiteiten. 

HPIM1473Leven vanuit oervertrouwen is mijn motto. Ga mee waar de wind je brengt. Met veel plezier maak ik je deelgenoot van mijn aanbod in Regnévelle, een klein Frans dorp met glooiende heuvels dat uitnodigt tot wandelen en relaxen. Je slaapt in een van de kamers in de gîte of in het voormalige café, nu het hoofdhuis, op de oude hooizolder. Meer dan tien jaar geleden kochten we een smeerboel en na 7 jaren klussen waren we klaar om gasten te ontvangen. In de grote tuin met boomgaard is nu een labyrint gemaaid. Regelmatig leggen we een cirkel van dankbaarheid met de 20 Mayazonnen die ik schilderde. Workshops worden zoveel mogelijk buiten gegeven op het ommuurde terras. Kleine groepen betekenen persoonlijke aandacht. De afgelopen jaren hield ik me intensief bezig met klank en kleur. Een verrijking die ik graag deel.

23- 29 mei 2021 Schrijven en Schilderen in de Vogezen; symbolen
Schilderen verdiept woorden en schrijftaal krijgt kleur. Een verrassend proces dat ruimte en ontspanning geeft. Beide kijken terwijl je in het nu werkt zowel terug als vooruit. Met je pen en kwast neem je het eigen leven bij de hand. Ieder van ons koestert dierbare herinneringen en heeft diepe verlangens die geleefd willen worden. Opdrachten, waarin symboliek van alle tijden gebruikt wordt, halen vergeten woorden en beelden naar boven.  Ze geven betekenis aan dromen en verlangens. Taal, verf en krijt openen  jouw zintuigen en ziel. Zo maak je een creatieve ont-wikkel-reis en ontdek je waar je kracht en je hart liggen. Een prachtig voorbeeld van de weg naar binnen en naar buiten ligt in het gras. Ons labyrint is een fysiek symbool, net als de klanken van harp, djembé en monochord om je levensenergie krachtiger te laten stromen. Er blijft voldoende ruimte over voor een wandeling en om te relaxen tussen de fruitbomen in de hangmat. Vakantie gecombineerd met persoonlijke verdieping. 

6-12 juni 2021 De stem van je hart in de Vogezen; kracht en kwetsbaarheid
Iedere mens is uniek. Daar blijf ik me over verbazen. Zoveel verscheidenheid en zoveel potenties die gezien mogen worden. Zelf zag ik makkelijker de kracht van de ander dan die van mijzelf. Mijn eigen stem werd stiller door al die gedachten die ik de ruimte gaf. Inmiddels weet ik dat ik mijn gedachten kan kiezen net zoals mijn kleding. Het geeft ruimte voor de stem diep in mij die gehoord mag worden. Ook ontdekte ik dat het aanvaarden van mijn kwetsbaar juist kracht is. Misschien herken je iets van mijn verhaal? En als je eenmaal je eigen stem tot leven gewekt hebt dan verandert je uitstraling.

Vanuit mijn passie voor de kracht van mensen ga ik je een week uitdagen en opdrachten geven om je stem nog mooier te laten klinken. Nee, ik geef geen zangles, maar ik gebruik mijn stem om mijn hart te laten zingen. Heb je nog steeds de energie van die huppelende kleuter of die bomenklimmer? We passen ons aan, maar wie vraagt dat? De omgeving of jijzelf?

’s Morgens openen we samen ons hart via stembevrijding en creatieve werkvormen. De middag is vrij om de omgeving te verkennen of te genieten van het uitzicht in de tuin. Doe wat je innerlijke stem je influistert. Elke dag is er ook stille tijd. Zonder verstilling hoor je immers de stem van je hart niet open gaan; kom je niet dicht genoeg bij jezelf en jouw vrijheid.

4-10 juli 2021 Klank en Kleur in de Vogezen; de spelende mens             
Spelen is helen heb ik ervaren; werkelijke vernieuwing komt spelend tot stand. Het maakt vrij en laat creativiteit stromen. Dat gun ik iedereen. Deze week geeft jouw unieke bestaan meer klank en kleur. Ik heb een schatkist in huis om dat proces te begeleiden. Elke dag heeft een eigen kleur en klank. ’s Morgens gaan we dit spelend vorm geven. Dat kan via mixed media, eigen teksten, klank maken met onze stem of trom, djembé.  Na de lunch is er tijd voor wandelen, lezen, luieren in de tuin, muziek maken of erop uitgaan. Om de dag is er ’s avonds een programma. Er is veel te ontdekken en te delen. Plezier verdient het serieus genomen te worden en schept net als kunst nieuwe werelden. Alles begint bij verbeelding en verwondering. Om mee te doen is geen kunstzinnige of muzikale achtergrond vereist, wel het verlangen om je levenslust en je energie te vergroten.

Retraite in de Vogezen;  individueel op afspraak
Wil je een stukje van jezelf meer aandacht geven? Wil je door stille tijd en via creatieve opdrachten in contact komen met je diepere kern? Dan is deze week geschikt voor jou. Aandacht voor jezelf staat centraal. Het maakt je krachtiger en is voeding voor een gezonde levensbalans. Per dag komt een ander thema aan de orde die te maken heeft met een facet van jouw leven en de omgeving waarin je leeft. Dagelijks is er een gesprek waarin ik je handreikingen aanbied over de invulling van jouw retraitevakantie.

WIE BEN IK? Op deze website vind je meer over mijn achtergrond. Ik ben een mens in beweging en leer steeds bij van wijze mensen, die mijn leraar zijn of mijn cursisten. De rode draad in mijn leven is de passie voor de levenskracht in mensen. Ik voel me vaak een vroedvrouw die een geboorteproces begeleidt.

INSPIRATIE haal ik uit oude spirituele stromingen waar respect voor de aarde en het werken aan verbinding en heelheid de grondtoon vormen.

HOBBY’S zijn lezen, wandelen, yoga, schrijven, schilderen, harp spelen en koken samen met mijn partner Gert.

WERKWIJZE is naast inhoudelijk, speels en intuïtief. Wij gunnen onze gasten een week van opladen en ontladen. Gepassioneerd werk ik aan kracht creëren en verbinding versterken.

ONS HUIS met grote tuin en boomgaard met zitjes verwelkomen je. De directe omgeving met heuvels en bossen nodigen je uit in beweging te komen.
Aantal deelnemers afhankelijk van de geldende maatregelen 4 – 8 personen, ieder heeft een grote kamer, gedeelde badkamer, 2 aparte toiletten. In overleg is een partner welkom die geen programma volgt.
Prijs  €350,- ;workshop 5 x 3 uur incl. materiaal,  diner op de dag van aankomst, 5x lunch. Na de workshop ben je vrij om individueel verder met te gaan. Ik ben beschikbaar voor als je iets wilt delen.
€ 850,-; volpension;  cursus 5 x 3 uur incl. materiaal, alle (h)eerlijke vegetarische maaltijden, drankjes.
 €600,-. Partner zonder programma, volpension

Kernwoorden zijn:

 • LEVENSBRON
 • BEWUSTWORDING
 • INSPIRATIE
 • AANDACHT
 • SPIRITUALITEIT

 • LEVENSKRACHT
 • HELEN
 • CREËREN
 • ONTDEKKEN
 • RELATIE
 • FANTASIE
 • VERNIEUWING
 • AVONTUUR
 • STILTE
 • GENIETEN
Amuse in Frankrijk 29/4-5/5 en 13-19 mei

Amuse in Frankrijk, dat wil je proeven.
Amuse is een try-out van een prille samenwerking van twee vakmensen uit verschillende disciplines. We hopen dat het naar meer zal smaken en dat dit een eerste stap is om in de toekomst met andere professionals in de omgeving samen te werken. Spannend maar vooral een uitdaging.

We nodigen je uit om te ervaren wat onze samenwerking aan meerwaarde biedt. Wij, Peter en Erica, hebben beiden een huis in Frankrijk met ruimte voor gasten. Peter heeft een uitgebreid atelier en Erica een fijne plek om te schrijven.

Bewegen
We laten je proeven aan verschillende werkvormen. Peter werkt tijdens zijn keramuse ruimtelijk met klei, Erica werkt via haar ecrimuse met het alfabet en als ze de lef heeft met haar harp. Beeld en taal versterken elkaar als je ze samen brengt. In deze week gaat de beweging van woord naar beeld en van beeld naar woord. Je wordt uitgedaagd om vanuit je gevoel te bewegen met je handen. Met klei en inkt laat je iets ontstaan uit jezelf. Het mooie daarvan is dat je van te voren niet weet wat er tevoorschijn komt. Wat je hart en handen uitbeelden in beeld of beeldspraak is een stukje verbeelding van iets dat in jou leeft. Midden in de week is er een dag van letterlijk bewegen in de prachtige natuur.

Wie zijn wij?
Peter Waltman, docent in hart en nieren, na MO-studie handvaardigheid 30 jaar keramiekatelier. Geeft workshops en masterclasses en begeleidt cursisten in diverse culturele centra.

Erica Plomp-den Uyl is haar hele leven al bezig met taal en het verhaal. Na een studie Nederlands begon zij als moeder met jonge kinderen aan een studie theologie. Daarnaast heeft zij jaren gewerkt als trainer coach, pastor en docent. Vanuit haar praktijk Leven met Verhalen werkt zij als schrijf- en rituelencoach. Ook geeft zij stilte retraites.

Waarom doen we dit?
We hebben een passie die we delen willen. Uit ervaring kennen we de positieve werking van het groepsproces. We hebben er plezier in om met mensen te werken en we houden van lekker gezond eten. Daarnaast hebben we een grote rugzak met gereedschap en levenservaringen waar we uit kunnen putten om onszelf en de ander te laten verrassen. Juist onze verschillen als mens en ons vakgebied versterken elkaar. Laat je verrassen met wat je mee naar huis neemt en ook door ons plezier om samen te werken met jou als deelnemer.

Programma
Zondags is de aankomst tussen 16.00-17.00 uur. Daarna 19.00 uur gezamenlijk 3 gangendiner en kennismaking. Je volgt aansluitend 2 dagen óf bij Peter óf bij Erica de workshop. Op dinsdag 1 mei wordt het “Vide-grenier-seizoen” feestelijk en druk geopend in Claudon om 13.00 uur, dat wil je vast wel een keer meemaken en er is dan geen middagworkshopprogramma. De vrije (wissel)dag is op woensdag. Je volgt dus 2 dagen een verschillende 2-daagse workshop. De ene groep begint met klei en de andere met inkt.

Alle dagen hebben dezelfde indeling. Na het ontbijt op je logeeradres in het oude dorpscafé in Regnévelle of in de stadsboerderij in Saint Julien begint de workshop. Je wordt begeleid om met je handen en hart iets in beeld of woord te laten ontstaan. Je begint niet met een vooropgezet plan, onze manier van werken is via creativiteit ruimte te geven aan wat in je leeft op dat moment. Het is plezier, verwondering, ontroering en resultaat. Zaterdag na de lunch vertrek.

Data 29/4 - 5/5 2018 en 13/5 - 19/5 2018
Opgeven kan alleen nog voor de 2e week

Dagindeling
8.30-9.00 uur ontbijt; 9.30- 12.00 uur workshop
12.30 lunch
13.30-16.00 vervolg workshop waarin alle ruimte voor je eigen creatieve expressie. Natuurlijk kun je ook dan een beroep doen op de cursusleider.
19.00 uur gezamenlijk 3-gangendiner afwisselend bij Peter en Erica

Wat neem je mee?
De beelden die je gemaakt heb en je boek met verhalen.
En je hebt iets geproefd dat naar meer smaakt.

ALL-in Try-out prijs
€ 495,00 p/p inclusief workshops, verbruiksmateriaal, logies, alle maaltijden, drankjes en tussendoortjes, linnengoed en handdoeken.

Kamers 1, 2 of 3 persoons op basis van beschikbaarheid.
Voor informatie kun je contact opnemen met  peterwaltman@me.com/ tel. 0615446118 of ericaplomp@gmail.com/ tel. 0622759553

 

 

 

 

Helend schrijven 17-23 juni

Helend schrijven
Deze week is bestemd voor mensen die wat willen opruimen en loslaten en tijd willen nemen voor dieper contact met zichzelf. Al schrijvend maak je tijd om stil te staan bij je diepere verlangens en dromen. Maar ook om het verleden te reinigen en te huldigen. In de praktijk betekent dit aan jezelf werken op een liefdevolle manier. Door (stille) tijd te nemen en aandachtig te leven, gaat je levensenergie krachtiger stromen.
Het doel is om de eigen kracht en kern te (her)ontdekken en innerlijk te groeien. Schrijfopdrachten worden ondersteund door schilder opdrachten, meditatie, stilte en muziek en activiteiten in de natuur. Niet alles wat je schrijft zal gedeeld worden met anderen. Vertrouwen is het kernwoord in het groepsproces. Opdrachten zijn grotendeels gelijk, het persoonlijk proces niet, omdat jij jij bent.

Het is een liefdevolle manier om dingen te herschikken en contact te maken met je eigen unieke krachtbron. Een week waar met liefde gewerkt wordt en waar liefde voor jezelf ervaren mag worden. Een mooi cadeau om thuis blijvend  te koesteren.

Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 personen.

Lees meer bij algemene informatie

 

 

Autobiografisch schrijven 1-7 juli

schrijven1

Autobiografisch schrijven

Schrijven is gaan met je pen op papier
Schrijven is reizen van toen naar hier

Ieder mens koestert dierbare herinneringen. Ook herinneringen die gevoelig liggen maken deel uit maken van levensverhalen. Hoe haal je herinneringen van vroeger naar boven? Het mooie van autobiografisch schrijven is dat het meer is dan terugblikken en ordenen. Het is vooral met de pen het eigen leven bij de hand nemen. Deze workshop helpt je jouw gedachten te ordenen en ervaringen aan het papier toe te vertrouwen. Elke dag zijn er opdrachten die vergeten woorden naar boven halen. Je leert spelen met taal en past dat via alle zintuigen toe op het eigen verhaal. Er wordt een schrijfopdracht meegegeven voor de tijd tussen de bijeenkomsten.
Het doel is al schrijvend een creatieve ontwikkelingsreis te maken. Dat gebeurt namelijk. Wie het eigen levensverhaal op het spoor komt, werkt aan bewustwording en heling. Een prachtig proces!

Werkwijze: Elke dag zijn er speelse opdrachten die fantasie prikkelt en herinneringen boven halen.

Groepsgrootte: Dit is een intensieve persoonlijk week. Daarom is er voor gekozen om in een kleine groep te werken. Zodat er rust en privacy is en elke deelnemer naast een geheel verzorgde vakantie ook een eigen weg naar binnen en buiten kan gaan.

Lees meer bij algemene informatie

 

Leven met lef 2-8 september

Vrouwen en mannen met lef
Deze week in Frankrijk mag een feestje worden. Vorig jaar bood ik dit alleen aan voor vrouwen. Ik heb het geweten. En wij dan??? Helemaal terecht. Ook mannen hebben de behoefte om bewuster te leven en tijd te nemen voor contact met zichzelf.
Een week lang sta je stil bij je diepere verlangens en wensen. Oude dromen worden wakker én waar als je hieraan gaat werken. In de praktijk betekent dit vooral aan jezelf werken. Door (stille) tijd te nemen en aandachtig te leven gaat je levensenergie krachtiger stromen.
Het doel is om de eigen kracht te (her)ontdekken. Het groepsproces is daarbij een grote ondersteuning. We zijn allemaal kwetsbare mensen met een enorm potentieel aan kracht. Dat gaan we ontdekken om ervan te genieten. Activiteiten in de natuur, schrijf- en teken/schilder opdrachten, meditatie, stilte en muziek en dansen ondersteunen dit doel. En heel veel humor en gein. Een week die je blij maakt, al stroomt er waarschijnlijk ook wel een traan van vreugde of ontroering. Maar dat leven met je hart, dat is leven met lef.  Wacht niet te lang met opgeven, want vol is echt vol.

Werkwijze: tijdens alle workshops wordt er speels, spontaan, creatief en meditatief gewerkt. Deelnemers durven zich open te stellen en hebben respect naar elkaar.
Groepsgrootte van 4 tot 8 personen

 

Retraite 16-22 september

Voor wie is deze retraite bedoeld?
Niet voor mensen die verwachten dat je in een week een ander mens wordt. Wel voor mensen die een stukje van zichzelf meer aandacht willen geven. Door rust en bewustwording kan er iets opengaan dat al aanwezig is dat door de hectiek van het leven niet voldoende kans krijgt zich te openbaren. In de Vogezen kun je tijd nemen voor jezelf. Wil je door stille tijd en via creatieve opdrachten in contact komen met je diepere kern dan is deze week geschikt voor jou.

Aandacht staat centraal, dat vind je ook terug in de gezonde vegetarische menu’s. De ruime kamers van het gastenverblijf hebben ieder een eigen sfeer, die rust uit stralen. Het aantal deelnemers is maximaal 8 personen. De omgeving nodigt uit tot wandelen of gewoon relaxen in de tuin. De golvende heuvels en het sfeervolle huis geven inspiratie en nodigen uit eens anders te kijken naar jezelf en het leven.

Hoe wordt er gewerkt?
Per dag komt een ander thema aan de orde die te maken hebben met een facet van het leven en niet los staan van de omgeving waarin we leven. Ik neem de vrijheid om met het programma te spelen. Mijn manier van werken met groepen gaat als volgt: per dag heb ik een opzet. De eerste dag blijf ik daar dichtbij, maar gaandeweg stem ik af op wat er speelt en nodig is. Het is bevrijdend werken voor mij en de deelnemers. Nooit is het een moeten, het is mogen met veel aandacht en liefde voor elkaar.

Wat aan de orde komt:
Wie ben je? Een antwoord dat alleen jij kan geven.
Wat is je kracht en wat/wie is je inspiratiebron?
Kun en durf je overal jezelf te zijn?
Hoe geef je vorm en uiting aan je gevoelens ?

Stilte is een dagelijkse terugkerende activiteit. Zonder stille momenten kom je niet dicht genoeg bij jezelf. Stilte maakt je bewuster van wat er in jou leeft. Dan kom je leuke en minder leuke dingen tegen. Stilte kan lastig zijn en confronterend, maar ook inzicht gevend Het is de brug naar jezelf. Na een tijd van stilte is er een tijd van verwerking. Dat is een individueel proces. Daarna kan en mag er gedeeld worden.

Deze retraite is geschikt voor vrouwen en mannen van alle leeftijden. Leeftijdsverschillen kunnen verrijkend zijn. Binnen het programma is volop gelegenheid voor ‘eigen tijd’ en voor persoonlijke gesprekken met mij als begeleider.

Begeleiding: Erica Plomp-den Uijl
Ik ben een ervaren coach. Op mijn website lees je meer over mij. In mijn columns krijg je een goed beeld van waar ik voor sta en ga. Spreekt dat je aan en gaat er iets kriebelen, volg je gevoel en schrijf je in. Twijfel je, neem contact met me op. Dat maakt je keus makkelijker. Het moet goed zijn voor jou. Ik ben een van de vele mensen die een plek heeft waar je rust en bezinning kunt vinden. Volg je hart. Het mooie van je hart is dat het niet liegt. Het zijn je gedachten die het leven zo ingewikkeld maken. Maar zonder denken red je het ook niet.

Ik gun mijn gasten het beleven van evenwicht; een mens met voeten in de aarde, een hoofd in de hemel en een open blik naar wat er is. Kracht ervaren en verbinding voelen daar wil ik graag met jou aan werken. Ik werk op een vrije speelse, intuïtieve manier en durf te spiegelen en te confronteren, maar altijd met liefde. Ik houd van humor, gezelligheid en diepgang. In het hoofdhuis is een elektrische piano, gitaar en mijn harp.

Data 16 september-22 september 2018

Lees meer bij algemene informatie

 

Algemene informatie

Algemene informatie: Het programma van de workshop is:
- ontbijt tot 9.30 uur
- werken aan het thema van 10-13 uur
- gezamenlijke lunch om 13 uur
- 19.30 uur diner
’s Middags is er meestal geen programma. Dit geeft de gelegenheid te genieten van de tuin of de omgeving.

Werkwijze: tijdens alle workshops wordt er speels, spontaan, creatief en meditatief gewerkt. Deelnemers durven zich open te stellen en hebben respect voor elkaar.
Groepsgrootte: van 4 tot 8 personen.
Kosten: workshop vanaf € 495,- tot € 595,- op basis van 2 of 3 persoonskamer.
Indien beschikbaar eenpersoonskamer €100, - extra.

Vol pension; 6x logies met ontbijt, 5x workshop en 5x lunch en 6x diner incl. wijn, koffie en thee.

Eindschoonmaak alleen bij gebruik van de gîte: 100 euro, wordt hoofdelijk omgeslagen. Wie meehelpt, betaalt geen schoonmaakkosten.

Locatie: Het verblijf is in één van de vijf 2 of 3 pers. zit/slaapkamers in ons vakantiehuis te Regnévelle. Het huis is sfeervol, ruim en geriefelijk met meerdere ruime terrassen. In het hoofdhuis is een elektrische piano, gitaar en mijn harp. Achter is een beschutte tuin met fruitbomen; aan de voorkant uitzicht op weide, bos en zonsondergang.

Het dorp ligt in de Vogezen op de grens met de departementen Haute-Saône en Haute Marne op 6 uur rijden van Utrecht.

De omgeving kenmerkt zich door liefelijke dorpen in een heuvelachtig landschap met weiden, bossen en vergezichten. De streek nodigt uit tot wandelen en fietsen. In een uur sta je op de hoogste top (1400 m) van de Vogezen. Rond wintersportplaatsen als La Bresse en Gerardmer geeft de stoeltjeslift een prachtig uitzicht.

 

Meer informatie en reservering via de contactpagina