Vedic Art in de Vogezen

Nieuwe datum augustus

KUNST EN LEVEN SMELTEN SAMEN

“Je wordt meer bewust van jezelf
en op hetzelfde moment
zal je het gehele proces van creatie ervaren.
Kunst en leven versmelten tot één geheel…
en dat is vedic art.”
Curt Källman (1939 – 2010)

Reis van oost naar west met de penselen in de hemel en de voeten op de aarde.

VEDIC ART begeleidt je via het schilderen naar je essentie, vrijheid en creativiteit. Dit opent je bewustzijn en je creatieve mogelijkheden. Tijdens een zomernacht in 1964 gebeurt er iets wat het leven van de jonge kunstenaarsstudent Curt Källman compleet zal veranderen. Hij ontmoet de bekende Indiase meditatieleraar Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008) die hem in 1974 de namen van de 17 principes leert. In de jaren daarna ontwikkelt Curt Källman de Vedic Art. Hij combineert traditioneel kunstonderwijs met de Indiase Veda filosofie.

Het woord “Vedic” komt uit het Sanskriet en betekent kennis of wijsheid. Vanaf onze geboorte hebben we ongelooflijk veel creativiteit en kennis in ons, maar regelmatig raken die al levend in de vergetelheid. Schilderen is een prachtige manier om weer contact te maken met die bronnen. In de basiscursus vormen 17 principes, samen met creatieve oefeningen, de kern. Al schilderend vergroot en verdiep je jouw bewustzijn. Het is een hernieuwde kennismaking met jezelf. In 2010 gaat Johannes Källman verder met het levenswerk van zijn vader op het Zweedse eiland Öland waar Curt vele jaren zijn Vedic Art cursus gaf. Meer over Vedic Art: Johannes Källman: www.vedicart.com

KENNISMAKEN
Mijn naam is Erica Plomp-den Uijl, woon sinds 2021 definitief in Frankrijk en verlaat daarvoor het mooie Zutphen. Van jongs af aan heb ik een verlangen achter de dingen te kijken. Aan de hand van taal en verhalen uit oude tradities ga ik op zoek naar het wezenlijke. In mijn werk vergelijk ik me vaak met een voedvrouw. Het is mijn passie om de kracht van mensen geboren te laten worden. Ik ben slechts het instrument om dat wat er is tevoorschijn te laten komen. Gaandeweg ontdek ik nieuwe vormen die mijn creativiteit en verwondering stimuleren. Ik ga workshops volgen en geven op het gebied van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Via The Artist’s Way van Julia Cameron ontdek ik nieuwe facetten van mijn persoonlijke kunstenaarschap. De harp roept mij, een vrouw die nooit een instrument bespeeld had, om haar aan te raken. Ik leer hoe helend die klanken zijn en mijn lichaam en geest gaan steeds meer bewegen. Er komt verf in huis en schilderdoeken. Ik ontdek hoe bevrijdend het is juist daarin je hart te volgen en naar je innerlijke stem te luisteren. Wijsheid vraagt om voluit geleefd worden. En nu mag ik Vedic Art cursussen geven. Het is prachtig om deze levenskunst met jou te delen. Ik doe dat in het Nederlands en later dit jaar ook in het Frans.

LOCATIE
In Regnévelle, de lage Vogezen, toveren wij een oud vervallen café om tot een woonhuis met atelier. Er is een groot ommuurd terras en een tuin met fruitbomen waar geschilderd kan worden. De mooie natuur is een extra parel bij je Vedic Art reis. Ons graslabyrint is de extra spiegel om het moois van jezelf te omarmen. En mijn harp helpt je de weg naar binnen te gaan.

BASISCURSUS
“We start from a point of silence
and one day we reach the ocean of boundless
dynamic creativity inside ourselves.”
Curt Källman

In de basiscursus word je uitgenodigd tot schilderen en bewustzijn. De 17 principes brengen je in aanraking met alle kennis die je in je hebt om vrij te kunnen schilderen en leven. Die kennis is in iedereen aanwezig. Aan de hand van creatieve opdrachten ervaar je wat elke stap inhoudt. Je schildert vanuit je persoonlijke creativiteit en werkt in stilte zelfstandig op jouw eigen manier.
De cursus bestaat uit 6  dagen van 10 – 17.00 uur. Iedereen is welkom of je nu al jaren werkt als kunstenaar of geen enkele ervaring hebt. Het gaat om het openen van het innerlijke weten dat wacht om daadwerkelijk uitgedrukt te worden. In verband met de Covid voorschriften zijn de groepen klein.

DATA 2021
Zesdaagse cursusweek 11 – 16 juli; 23-28 augustus; 19 – 24 september
INVESTERING
6 daagse cursusweek €300,- incl. koffie/thee en lekkers; 
LUNCH Je mag je eigen picknick meenemen of 6x genieten van een vegetarische warm/koude lunch voor €75,-

Aanmelding en betaling uiterlijk 1 week van te voren. Je verbindt je voor de hele periode. 

Je zorgt zelf voor een slaapplek. Dat kan bij mij in overleg of in de directe omgeving. Vlakbij is een camperplek. Ook zijn er mogelijkheden om te overnachten in Bousseraucourt, Bleurville, Monthureux sur Saône en les Thons.

CURSUS MATERIAAL DAT JE ZELF MEENEEMT
​• notitieboekje
• schetsblok A3
• kleurpotloden
.• acrylverf: zwart, wit en minimum 5 kleuren die je mooi vindt
• 4 canvasdoeken van minimum 50×60
• 1 zeer klein doekje (het kleinste dat je kan vinden)
• 2 grote doeken van ongeveer 60×80
• penselen voor acryl: 2 dik, 3 tussenformaat, 2 dun, eventueel paletmesjes
• keukensponsjes (om achtergrond te schilderen)
• vod, zeer sterke lijm,
• palet of oud bordje, tape (indien je verkiest op papier te werken)
• schort of oud hemd, keukenpapier, vochtige schoonmaakdoekjes

Voor aanmelden en vragen
Erica Plomp-den Uijl
28 Rue du Paquis
88410 Regnévelle Fr.
tel +31 622 759 553
email: ericaplomp@gmail.com