Vedic Art in de Vogezen

FAMILIE BASISCURSUS    10-15 juli en 7-12 augustus

BASISCURSUS                   22-27 mei en 11-16 september

VERVOLGCURSUS             21-22-23 en 29-30 september 

KUNST EN LEVEN SMELTEN SAMEN

“Je wordt meer bewust van jezelf
en op hetzelfde moment
zal je het gehele proces van creatie ervaren.
Kunst en leven versmelten tot één geheel…
en dat is vedic art.”

Curt Källman  (1939 – 2010)

Reis van oost naar west met de penselen in de hemel en de voeten op de aarde.

VEDIC ART begeleidt je via het schilderen naar je essentie, vrijheid en creativiteit. Dit opent je bewustzijn en je creatieve mogelijkheden.

Tijdens een zomernacht in 1964 gebeurt er iets wat het leven van de jonge kunsTstudent Curt Källman compleet zal veranderen. Hij ontmoet de bekende Indiase meditatieleraar Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008) die hem in 1974 de namen van de 17 principes leert. In de jaren daarna ontwikkelt Curt Källman de Vedic Art. Hij combineert traditioneel kunstonderwijs met de Indiase Veda filosofie.

Het woord “Vedic” komt uit het Sanskriet en betekent kennis of wijsheid. Vanaf onze geboorte hebben we ongelooflijk veel creativiteit en kennis in ons, maar regelmatig raken die al levend in de vergetelheid. Schilderen is een prachtige manier om weer contact te maken met die bronnen. In de basiscursus vormen 17 principes, samen met creatieve oefeningen, de kern. Al schilderend vergroot en verdiep je jouw bewustzijn. Het is een hernieuwde kennismaking met jezelf.

In 2010 gaat Johannes Källman verder met het levenswerk van zijn vader op het Zweedse eiland Öland waar Curt vele jaren zijn Vedic Art cursus gaf.

Meer over Vedic Art: Johannes Källman: www.vedicart.com

KENNISMAKEN
Mijn naam is Erica Plomp-den Uijl en ik verliet het mooie Zutphen om permanent in de VOGEZEN te wonen. Van jongs af aan heb ik een verlangen om achter de dingen te kijken. Aan de hand van taal en verhalen uit oude tradities ga ik op zoek naar het wezenlijke. In mijn werk vergelijk ik me vaak met een voedvrouw. Het is mijn passie om de kracht van mensen geboren te laten worden. Ik ben slechts het instrument om dat wat er is tevoorschijn te laten komen. Gaandeweg ontdek ik nieuwe vormen die mijn creativiteit en verwondering stimuleren. Ik ga workshops volgen en geven op het gebied van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Via The Artist’s Way van Julia Cameron ontdek ik nieuwe facetten van mijn persoonlijke kunstenaarschap. De harp roept mij, een vrouw die nooit een instrument bespeeld had, om haar aan te raken. Ik leer hoe helend die klanken zijn en mijn lichaam en geest gaan steeds meer bewegen. Er komt verf in huis en schilderdoeken. Ik ontdek hoe bevrijdend het is juist daarin je hart te volgen en naar je innerlijke stem te luisteren. Wijsheid vraagt om voluit geleefd worden. En nu mag ik Vedic Art cursussen geven. Het is prachtig om deze levenskunst met jou te delen. Ik doe dat in het Nederlands en later dit jaar ook in het Frans.

LOCATIE
In Regnévelle, de lage Vogezen, toveren wij een oud vervallen café om tot een woonhuis met sfeervol atelier. Er is een groot ommuurd terras en een tuin met fruitbomen waar geschilderd kan worden. De mooie natuur met vrij uitzicht is een extra parel bij je Vedic Art reis. Ons graslabyrint is de extra spiegel om het moois van jezelf te omarmen. Harp en monochord helpen je de weg naar binnen te gaan.

BASISCURSUS

“We start from a point of silence
and one day we reach the ocean of boundless
dynamic creativity inside ourselves.”

Curt Källman

In de basiscursus word je uitgenodigd tot schilderen en bewustzijn. De 17 principes brengen je in aanraking met alle kennis die je in je hebt om vrij te kunnen schilderen en leven. Die kennis is in iedereen aanwezig. Aan de hand van creatieve opdrachten ervaar je wat elke stap inhoudt. Je schildert vanuit je persoonlijke creativiteit en werkt in stilte zelfstandig op jouw eigen manier.

De cursus bestaat uit 6 dagen van 10-16.00 uur.
Iedereen is welkom of je nu al jaren werkt als kunstenaar of geen enkele ervaring hebt. Het gaat om het openen van het innerlijke weten dat wacht om daadwerkelijk uitgedrukt te worden. Maximaal 6 deelnemers.

De FAMILIECURSUS is ontwikkeld door de Zweedse Vedic Art Teacher, Rinnie Crossler. Ik volgde de teacheropleiding bij Maryse Alen. In 2022 gaf ik in mijn atelier in Frankrijk de cursus voor het eerst aan 3 generaties. Wat was het geweldig met zoveel ontdekkingen voor ouders en kinderen. Tieners ontdekten kwaliteiten waarvan ze niet wisten dat ze die in zich hadden. Dat is wat deze reis je laat ontdekken. Bij elke halte ligt er een schat.

In deze familiecursus word je uitgenodigd tot schilderen en bewustzijn. De 17 principes brengen je in aanraking met alle kennis die je in je hebt om vrij te kunnen schilderen én leven. Die kennis is in iedereen aanwezig. Aan de hand van creatieve opdrachten ervaar je wat elke stap inhoudt. Je schildert vanuit je hart en werkt in stilte zelfstandig op jouw eigen manier. De 17 principes worden op een speelse manier uitgelegd met verhalen en ervaringen die passen bij de leeftijd van kinderen (richtlijn vanaf 7 jaar) terwijl volwassenen en oudere kinderen de originele basiscursus ontvangen.

DEELNAME Iedereen is welkom of je nu al jaren werkt als kunstenaar of geen enkele ervaring hebt. Oud of jong. Het gaat om het openen van het innerlijke weten dat wacht om daadwerkelijk uitgedrukt te worden. Een familie kan bestaan uit 1 of 2 ouders met kind(eren) en/of grootouder(s) met kleinkind(eren).

VERVOLGCURSUS 
De 5 daagse VEDIC ART vervolgcursus is voor wie verdieping zoekt en de basiscursus gevolgd heeft. Of voor wie deze cursus nogmaals wil volgen omdat het elke keer anders zal zijn.
Opnieuw ga je de 17 principes langs samen met inspirerende ‘verhalen’. Je wordt uitgedaagd om vrij en bevangen te schilderen. Je werk is een weerspiegeling van je innerlijk weten dat stralen wil. Je ontdekt wat bij jou past op je doek en in je leven. SCHILDERKUNST en LEVENSKUNST mogen gezien en met hoofdletters geschreven worden.

INVESTERING
6 daagse cursusweek, € 300,- incl. koffie/thee en lekkers.
LUNCH Je mag je eigen broodje of salade meenemen.

Aanmelding en betaling uiterlijk 1 week van te voren. Je verbindt je voor de hele periode. 

Je zorgt zelf voor een slaapplek. Vlakbij is een camperplek en er zijn mogelijkheden om te overnachten in Regnévelle, Bleurville, Bousseraucourt, Monthureux sur Saône en les Thons.

CURSUS MATERIAAL DAT JE ZELF MEENEEMT
• notitieboekje
• schetsblok A3
• kleurpotloden
.• acrylverf: zwart, wit en minimaal 5 kleuren die je mooi vindt
• 4 canvasdoeken van minimaal 50×60 cm
• 1 zeer klein doekje (het kleinste dat je kan vinden)
• 2 grote doeken van ongeveer 60×80 cm
• penselen voor acryl: 2 dik, 3 tussenformaat, 2 dun, eventueel paletmesjes
• keukensponsjes (om achtergrond te schilderen)
• vod, zeer sterke lijm,
• palet of oud bordje, tape (indien je verkiest op papier te werken)
• schort of oud hemd, keukenpapier, vochtige schoonmaakdoekjes

PS je kan ook kiezen voor 300 grams acrylpapier in plaats van canvas
Doek op rol is ook een optie. Je knipt het formaat ter plekke.

Schildersezels en hardboard (om je doeken op te bevestigen) staan klaar.

Materiaal jonge kinderen:
• waterverf/acryl
• kwasten
• papier of rol behang (genoeg om VEEL te experimenteren)
• 1 of 2 schilderdoeken of schilderpanelen
• een oud groot T-shirt ter bescherming van kleding

Voor vragen en aanmelden

Erica Plomp-den Uijl
28 Rue du Paquis
88410 Regnévelle Fr.
tel +31 622 759 553
email: ericaplomp@gmail.com