Over mij


IMG_2462a
We spelen het levensspel op het veld van de aarde.
Hoe meer we zelf aan de orde van de kosmos voelen
Hoe beter we weten dat het niet echt
Om succes of mislukken gaat
Maar om groeien, ervaren en loslaten

Ik ben geboren en opgegroeid in Arnhem. Gert en ik hebben in verschillende plaatsen door heel Nederland gewoond en gewerkt. Het langst in Makkinga. Onze laatste woonplaats was Zutphen tot wij er voor kozen om definitief in Regnévelle VOGEZEN te gaan wonen. We hebben 2 kinderen en zes kleinkinderen.

Werk
In de 80-er jaren werk ik als zelfstandig peuterleidster. Door de diagnose diabetes (toen reden om aan te nemen dat dit het werk zou beïnvloeden) neem ik ontslag en sta voor de uitdaging van welke twee hobby’s ik mijn beroep ga maken?
Aanvankelijk kies ik voor de modevakschool. Per slot van rekening was mijn grootvader kleermaker en ook mijn moeder verstond dit vak. Na de zoveelste creatie besluit ik dat kleding maken een vrijetijdsbesteding mag blijven en dat een studie theologie de basis wordt voor mijn werk. Uiteindelijk fascineert de schoonheid van de innerlijke mens mij meer dan de schoonheid van haar of zijn uiterlijk.

Tot 2001 werk ik als docent maatschappijleer en godsdienst. Daarnaast werk ik als groepstrainer en freelance schrijver en voorganger. Vanaf 2001 tot 2016 ben ik als pastor verbonden aan de Streekgemeente Frieslands End. In 2016 vertrek ik als interim-pastor naar de Protestante gemeente De Wilp/Siegerswoude en Zevenhuizen. Daarnaast werk ik met veel passie als (schrijf)coach en schrijfster. Ik geef ik workshop-vakanties in ons Franse huis en schrijf er 2 boeken. Sinds 2020 ben ik Vedic Art teacher.

Opleiding
Studie Nederlands en theologie, cursussen voor counseling, pastoraat & psychiatrie, rationele rehabilitatie en familie- en organisatieopstellingen, mindfulness, stilte retraite, autobiografisch schrijven, Tzolkin en Teken je gesprek en  die lange weg van ontwikkelen naar bewustzijn mondt uit in Vedic Art.

Met plezier verdiep ik me in diverse vormen van creatieve coaching. In 2010 kiest Nederlands grootste vrouwenorganisatie BVNP Vrouwen van Nu mij tot Vrouw van het jaar. De afgelopen jaren volg ik schilder- en muzieklessen en oefen mij in stembevrijding. Zo krijgt mijn leven nieuwe kleur en klank. De schatkist wordt uitgebreid met therapeutische muziekinstrumenten; hun trillingen resoneren diep in mij en de ander. 

Praktijk
In 2004 start ik een eigen praktijk als counselor en trainer/coach. In 2015 is dat een plek voor schrijven en levenskracht geworden. Mijn liefde voor taal en verhalen laat zich vaak prachtig combineren met oude en nieuwe rituelen.
Naast individuele retraites geef ik workshops door de provincies. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat ik krijg. We delen kracht en kwetsbaarheid.

Tijdens de workshops worden nieuwe bronnen van energie aangeboord om uitdagingen aan te kunnen en wensen in vervulling te laten gaan. Wie het leven in een positief daglicht leert zien, vergroot het geluk.

De inhoud van de workshops zijn divers en volgen mijn eigen ontwikkeling. Altijd wordt verdieping verbonden met creativiteit en een lach.

Mijn dochter Annemarie haalde hetzelfde diploma als haar overgrootvader en is net als haar moeder daarna een andere weg ingeslagen. Zij heeft in Baarn een onderwijs en coachingspraktijk https://rtpraktijkbaarn.nl.  Mijn schoondochter Petra heeft in Baarn een praktijk voor beeldende therapie. https://www.beeldendepraktijk.nl. Super om samen onze interesses te verdiepen.

De afgelopen jaren gaf ik de volgende een-of meerdaagse workshops:

 • Vedic Art
 • Creatief schrijven; autobiografisch schrijven en helend schrijven
 • Leven met lef
 • Schilderworkshops 
 • Retraite en stiltewandeling
 • Rituelen rond rouwen
 • APK voor je relatie
 • Intuïtief harpspel en begeleiding bij het labyrint lopen
 • De kracht van aarde, water, lucht en vuur
 • De cirkel van dankbaarheid met de Maya zonnen.
 • De rode draad; opmerkelijke Bijbelse vrouwen 
 • Mindfulness
 • Vrouwen met power; Maria van Magdala, Etty Hillesum, Hildegard van Bingen